Maut ja raaka-aineet: opi lisää kaloista ja merenelävistä

Keila

Kiinteän, valkoisen lihansa ja miedon makunsa ansiosta keila on erinomainen vaihtoehto vaaleille kaloille, kuten turskalle ja koljalle. Maku on täyteläinen ja siinä on hieman hienovaraista
makeutta. Lihassa on herkkä ja kiinteä rakenne myös kypsennyksen jälkeen.

Keila elää yksin tai pienissä parvissa. Ne pysyvät yleensä samassa elinpaikassa koko elämänsä ajan. Keila liikkuu kivisessä pohjassa vapaasti ja se syö pääasiassa kotiloita, simpukoita ja erilaisia pieniä äyriäisiä. Sitä tavataan kylmillä rannikkoalueen vesillä pitkin Kanadan, Grönlannin, Islannin, Norjan, Tanskan ja Ruotsin länsirannikkoa. Sesonki ulottuu koko vuoden ympäri ja pyynti tapahtuu pääasiassa muun kalastuksen sivusaaliina. Vaikka pyynti on suhteellista, se tarkoittaa toisinaan suurempia eriä keilaa houkuttelevaan hintaan suhteessa sen hienoon laatuun. Keila on hyvä vaihtoehto Skrei-Turskalle.

Lue lisää vaaleista kalavaihtoehdoista lehdestämme sivulta 3.

Lue lisää

Norjalaisia merirapuja 200 metrin syvyydestä

Fröyan ulkopuolella Trøndelagin läänissä Norjassa merirapuja kalastetaan syvistä vesistä varovasti merroilla.

Trondheimin ulkopuolella sijaitsevan rannikon varrella sijaitsevat Hitran ja Fröyan saaret,
alue, joka on arvostettu johtuen merenelävien hyvästä saatavuudesta ja korkeasta laadusta.

Lue lisää

Vilsund Blue - tarina simpukoista, perinteistä ja luonnon kunnioittamisesta

Vilsund Blue:n juuret ovat syvällä Tanskan Limfjordissa, jossa simpukanpyynti on ollut osa paikallista kulttuuria ja elinkeino sukupolvien ajan.

Lue lisää

Näin erotat hummerit

Suosituimmat hummerimme eroavat paitsi ulkonäöltään myös maultaan ja koostumukseltaan riippuen elinympäristöstään.

Lue lisää

Täältä katkarapuja saadaan

Tuoreiden katkarapujen kysyntä kasvaa eteenkin kesäisin. Kun vedet lämpenevät kesällä, norjalaisista katkaravuista tulee tällöin erinomainen vaihtoehto.

Lue lisää

Kaunis punavioletti rasvakalanmäti

Rasvakala on tunnettu mädistään. Sesonki alkaa
helmikuussa, kun rasvakalat matkaavat mereltä kohti rannikkoa, ja se jatkuu toukokuuhun asti. Ostamme rasvakalanmätimme Islannista, jossa kalastus on MSC-sertifioitua. Siellä tarjonta on parhaimmillaan maaliskuun lopussa.

Mäti vatkataan irti mätipussin kalvoista, suolataan ja pakastetaan nautittavaksi loppuvuoden aikana. Rajoitetun ajan kevään aikana herkkua on kuitenkin saatavilla tuoreena. Mäti myydään 850 g purkeissa.

Osta

Skrei eli vaellusturska

Skrei on parhaimmillaan helmi- ja maaliskuussa, saatavuus on erityisen hyvä turskan erilaisille osille. Mätiä, poskia, kieltä, maksaa ja maitia käytetään myös perinteisessä ravintoloissa kuten aasialaisessa keittiössä.

Lue lisää

Klassisen hyvää kaviaaria

Eindhovenissa, Alankomaisella Anna Dutchilla on visio – sen kaviaarin pitäisi maistua samalta kuin menneisyydessä, silloin, kun kaviaarin tuotti villi sampi. Tähän päästään eläinten hyvinvoinnilla
ja mahdollisimman pienillä ympäristövaikutuksilla,
Viljely on F.O.S. -sertifioitua ja se täyttää WWF:n kriteerit.

Lue lisää

Kallioantura

Kampelakaloihin kuuluva kallioantura elää kivikkoisissa merenpohjissa Koillis-Atlantilla Biskajanlahdelta Islantiin ja Vienanmerelle. Kallioantura on tunnistettavissa sen ainutlaatuisesta värityksestään. Sillä on kameleonttimainen kyky muuntua merenpohjan värin mukaan. Se voi kasvaa 2 kiloiseksi, mutta normaalipaino on 300 grammasta yhteen kiloon. Sen liha on valkoista, kiinteää ja mehukasta sekä miedon makuista, mikä tekee siitä suositun herkun. Kallioanturan sesonki on syksyllä ja talvella.

Osta

Merenelävät ovat syksyllä parhaimmillaan

Syksyisin meri tarjoaa loistavia saaliita, ostereiden tarjonta kasvaa ja muutkin merenelävät ovat parhaimmillaan.

Lue lisää

Kummeliturska lyhyesti

KUMMELITURSKA (Merlucchius merlucchius)
kuuluu turskaperheeseen ja sitä tavataan yleisesti Pohjanmerellä ja Skagerakissa.

Kummeliturska elää yleensä syvässä vedessä, 200–1000 metrin syvyydessä. Kesäisin se siirtyy matalampiin vesiin ja juuri tänä aikana kalastus on parhaimmillaan. Ne liikkuvat yleensä parvessa, mikä tarkoittaa, että kun kalastajamme osuvat kummeliturskaparveen, saadaan kerralla suuri saalis.

Aiemmin kummeliturskaa pidettiin melko yksipuolisena kalana, mutta ajan myötä sen maine on parantunut. Kummeliturskan liha on hienon valkoista, herkän makuista ja se on kiitollinen työstettävä. Se sopii sekä paistamiseen että uuniin. 40 - 70 senttimetrin (1,5 - 4 kiloa) kalat leikataan fileiksi ja isommista kaloista leikataan hienoja selkäpaloja.

Osta