Skrein sesonki

Skrei kuuluu maailman suurimpaan turskakantaan. Joka vuosi lähes puoli miljardia sukukypsää turskaa siirtyy Barentsinmeren ravinnerikkaista vesistä alas Norjan rannikolle kutemaan. Kalastus tapahtuu tammi-huhtikuun välisenä aikana.

Saamme siis nauttia kristallinkirkkaasta, valkoisesta turskasta sen kaikissa muodoissa. Kun Skreit ovat lopettaneet kutemisen huhtikuun tienoilla, ne palaavat pohjoiseen palatakseen takaisin jälleen ensi vuonna.

Vastuullisuusvinkki

Kun Skreikausi on parhaimmillaan helmi- ja maaliskuussa, saatavuus on erityisen hyvä turskan erikoisemillekin osille. Mätiä, poskea, kieltä, maksaa ja maitia käytetään sekä perinteisissä ravintoloissa että aasialaisessa keittiössä.

OSTA KOKOFILE! Hyvä vaihtoehto, joka on sekä taloudellinen että vastuullinen, on ostaa meiltä kokonainen file, jotka leikkaat itse.

VATSA Kuten monet muutkin osat, vatsa on rasvaisempaa ja kermaisempaa kypsennyksen jälkeen, erinomainen panerointiin ja friteeraukseen.

VATSASELKÄ Hyvä vaihtoehto yläselälle, suunnilleen sama käyttöalue, mutta ei niin paksu kuin yläselkä.

YLÄSELKÄ Lihaisin osa suurilla, hienoilla syillä, sopii höyrytykseen tai grillaukseen korkealla lämmöllä.

PYRSTÖ sopii kalamuhennokseen tai nopeaan paistamiseen – herkullinen lounaskala