Poroa Sodankylästä

Teemme myös yhteistyötä suoraan eri paliskuntien ja porotilojen kanssa, yhtenä tuottajanamme on Poromoision porotila.

Poromoision tila sijaitsee Sodankylän Peurasuvannossa. Tilaa pyörittää Heidi Aikio miehensä Asmo Hyötylän kanssa. Poronhoito periytyy molempien Heidin ja Asmon suvuista. Pariskunnan vanhemmat ja lapset ovat mukana tilan porotöissä. Heidi toimii mm. lihanleikkaajana, jota varten hän on opiskellut elintarvikejalostuksen ammattitutkinnon. Hän hoitaa myös poronlihanmyynnin ja markkinoinnin asiakkaille. Asmo hoitaa käytännön poronhoitotyöt metsässä.

Poroperheen elämää rytmittävät vuosikierron mukaiset työt. Keskitalvella keskitytään porojen
paimentamiseen ja lisäruokintaan. Porot palkivat vapaina metsässä. Syksyllä tiineytyneet vaatimet synnyttävät vasansa loppukevään ja alkukesän aikaan ”vappuna vasa hangella”. Juhannuksen
tienoolla porot kerätään aitaan ja vasat merkitään omistajiensa korvamerkillä, silloin työtä tehdään aamusta seuraavaan aamuun. Syyskuussa syyserotuksien alkaessa kerätään porot uudelleen aitaan ja valitaan teurastettavat porot.

Poroteurastamolla eläinlääkäri tarkistaa jokaisen poronruhon. Sitten alkaa Heidin lihanleikkuutyö.
Suoraan porotilalta lihaa ostaessa tietää mistä poronliha tulee eli se on kotimaista. Tämä lisää
omavaraisuutta ja tukee kotimaista lihantuotantoa.

Poronliha on terveellistä! Se sisältää proteiineja, kivennäisaineita, A-ja-B-vitamiineja sekä tyydyttämättömiä rasvahappoja, jotka alentavat haitallista kolesterolia.

Jutun kuvat: Poromoisio